Szivárvány PDF Tlačiť E-mail
Napísal Administrator   
Piatok, 11 Február 2022 08:17

20 éve mintha tegnap lett volna

2001-ben az akkori polgármester Benkocs Irma felkérésére toborzódott össze egy lelkes csapat, mely hagományinkra építve szórakozás és szórakoztatás küldetéssel kezdte meg működését. Népdal csokruk először a falu rendezvényein, később közel - s távoli magyarlakta vidék falvaiban tarkították a programokat. Ezen csoport nem a mostani szóértelmezés szerint, hanem a sokszínűség és az énekek széles palettája miatt kapta meg nevét. Így SZIVÁRVÁNYnak keresztelték. Az élet kereke forgott,a Szivárvány meg mint küllője, egyszer lent, egyszer fent helyezkedett el. Mitagadás voltak nehéz, nehezebb, de nagyon jó időszakai is a csoportnak. Volt időszak, amikor a színpadon egyidőben 24 személy énekelt és ropta.

2021. július 24-én már a 20.-ik születésnapját ünnepelte foklórcsoportunk – a Szivárvány. Ez alkalommal sajnálattal vettük tudomásul egyre inkább párját ritkítja, mivel hogy 14 megszólított csoportból mindössze a szécsénykei asszonykórus fogadta el a meghívásukat. (pedig tisztelt CSEMADOKos társaim a járási konferencián nem ezt igértük) Az ünneplők táborát magyarországi testvértelepüléseink szaporították. Az Interreg „Hagyományőrzés Nógrád szívében“ címmel jelölt projekt megvalósításához a V-A Szlovákia – Magyarország Együttműködési Program keretén belül az FMP-E/1901/4.1/049 számú pályázatunkat is a Szivárvány megtartására ill. fejlesztésére valósítottuk meg. A pályázati forrásokból újonan készült népviseletbe öltözött az Óvár-i Szivárvány, úgy a nézők, mint maguk az előadók örömére, hisz ezen a napon ünnepeltük a Nógrád szívében folklórfesztivál X. évfordulóját is. Mindig boldogsággal tölt e laz érzés, amikor asszonyaink és lányaink ill. a férfiak sorakoznak, hogy megmutassák falunknak nem csak múltja, hanem a múlt átmentésével, hagyományaink megőrzésével bizonyítjuk, hogy kultúránk szerves része mindennapjainknak és az marad a jövőben is ( legalábbis Óvárban).

Külön köszönetet érdemel a Szivárvány csoport minden volt és jelenlegi tagja, akik mindíg megadják rendezvényeink sava-borsát. Ezúton szeretnénk köszönetet mondani minden szervezéonek, támogatónak é snem utolsó sorban a résztvevőknek, akik segítettek a nehéz körülmények ellenére véghezvinni ezt a kis közösségünk számára komoly kihívást. Szeretnénk kiemelni a magyarországi, Ludányhalászi, testvértelepülésünk közreműködésést, mely partnerként felelőségteljesen állt hozzá szerepéhez.

Rendezvényünk nem jöhetett volna létre a kulturális ministérium kissebbségi alap ill. a BBSK –Besztercebánya megye támogatása nélkül.

Még egyszer még sok, sok szép jubíleumot kívánunk a Szivárványnak és egy nagy, nagy köszönöm mindenkinek.

Posledná úprava Piatok, 11 Február 2022 08:24