Olováry - Óvár
Elismerésben részesült 48 szlovákiai település polgármestere PDF Tlačiť E-mail
Napísal Administrator   
Štvrtok, 20 December 2012 09:39

BUDAPEST. A magyar Parlamentben díszoklevelet vehetett át 48 felvidéki település polgármestere. Azok részesültek az elismerésben, akinek az elmúlt tíz évben növekedett a magyarság lélekszáma.

A Rákóczi Szövetség és A Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány 48 szlovákiai település polgármesterét hívta meg a Parlamentben tartott ünnepségre, amelyen a 2011. évi népszámlálás eredményeit ismertették. A 48 településen nőtt a magyarság részaránya a tíz évvel ezelőtti adatokhoz képest. Az érintetteket a szervezet díszoklevélben részesítette.

A külügyi államtitkár kiemelte, a jelenlévők azért küzdenek, hogy minél erősebb legyen a magyar közösség, és magyar iskolák minél sikeresebben működjenek. Méltatva a Rákóczi Szövetség tevékenységét, azt mondta: fantasztikus munkát végeznek, és kitért a szervezet beiratkozási ösztöndíjprogramjára is.

Rámutatott: új helyzet van kialakulóban a magyar-szlovák kapcsolatokban, a szlovák fél egyszerre gondolkodik gazdasági és infrastrukturális fejlesztésekben, és egyidejűleg elismeri, hogy problémamegoldó párbeszédet kell indítani a vitás kérdésekben. A magyar kormány is hasonlóképpen gondolkodik, és a párbeszéd meg is indult a legvitatottabb kérdésben, azaz az állampolgárság ügyében, a héten megtartották az első szakértői egyeztetést - fejtette ki. Hozzátette, ha csak a magyar félen múlna, a kétoldalú kapcsolatok Európa egyik legszorosabb együttműködésévé fejlődhetnének. A másik fél lépéseit azonban nem mindig tudják kiszámítani, "és a vásár kettőn áll" - mondta. Ezért érdekérvényesítő stratégiára van szükség, amely meghatározza, hogyan lehet a jelenlegi helyzetet kihasználni és a legjobb irányba befolyásolni - mondta, majd megjegyezte: 2014-2020 között nagyon komoly uniós költségvetési források állhatnak rendelkezésre a határ menti fejlesztési célokra.

A szlovák-magyar kapcsolatrendszer minősége is múlik azon, mennyire tudják kihasználni a felvidéki magyarok és a jelenlévők ezt az új helyzetet - emelte ki Németh Zsolt.

Halzl József, a szervezet elnöke arról beszélt, hogy a 48 település olyan eredményt ért el, amelyre fel kell hívni a figyelmet. Kitért arra, hogy a népszámlálás előtt 60 ezer családhoz juttattak el üzenetet, amely arról szólt, biztassák polgártársaikat magyarságuk megvallására. Utalt arra is, hogy nem csak a beiratkozás ügyében aktív a szövetség, nagyon fontosnak tartják, hogy a gyermekek későbbi életében is szerepet vállaljanak, ezért hozták létre nyári táboraikat. Van remény, hogy a helyzet javuljon, de csak akkor, ha összefognak - fűzte hozzá a szövetség elnöke.

A kitüntetésben részesült magyar falvak a következők: Abafalva, Abaújszina, Alsólánc, Ágcsernyő, Bacsfa, Bátka, Bellény, Berzéte, Bolgárom, Budaháza, Csákányháza, Csoltó, Felsővály, Gömörlipóc, Gömörmihályfalva, Ipolyfödémes, Ipolyvarbó, Jéne, Kiscsalomja, Kisfalud, Kisgömöri, Kisóvár, Kolozsnéma, Ladmóc, Lénártfalva, Lévárt, Lukanénye, Medve, Méhi, Mokcsamogyorós, Nagykapos, Naprágy, Nemesradnót, Óvár, Pálóc, Rárosmulyad, Récske, Rimaszécs, Síd, Szádvárborsa, Tiszacsernyő, Tornaújfalu, Zalaba, Zádor, Zeherje, Zemplén, Zsemlékes, Zsemlér.

forrás

Posledná úprava Štvrtok, 20 December 2012 09:44
 
<< Začiatok < Dozadu 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Dopredu > Koniec >>

Stránka 2 z 13